fbpx
לבושים

הפרעות שינה, לחץ נפשי – גישה פסיכואנליטית

הפרעות שינה מטרידות שליש מהאוכלוסיה. לעתים קרובות לחץ נפשי הוא הגורם להפרעות השינה ולעיתים הפרעות שינה ממושכות גורמות להגברת הלחץ הנפשי.

לבחינת האפשרות לטיפול פסיכולוגי בהפרעות שינה טלפן 0525838686

הפרעות שינה – הגדרה

החלוקה המקובלת על ידי רוב האנשים היא כי קיימים שני מצבי תודעה: ערות ושינה. במידה והגדרה זו מקובלת עליך הפרעה בשינה הינה מצב בו השינה איננה משרתת את מצב הערות כמצופה.

בין הפרעות השינה הנפוצות ביותר ניתן לכלול את הקושי להרדם – מחקרים מצביעים על כשליש מהאנשים הבוגרים כסובלים מהפרעה בשינה.

אולם התמונה קצת יותר מורכבת: מצבי התודעה הינם מרובים והם נעים משינה עמוקה, דרך נמנום, הרהור, חלימה בהקיץ, רוגע, הקשבה פאסיבית, ערנות, אקטיביות, מעורבות ממשית בסיטואציה, התרגשות, סערה נפשית והתפרצות רגשית. אני בטוח שניתן להוסיף עוד גוונים.

בראייה שלי, לפחות כך אני מציע – היכולת לישון הינה יכולת שיש וניתן לטפל בה בה באופן ממשי בלילה אבל גם כחלק מחיי הערות, כתכונה חשוב של רוגע, התבוננות שקטה וחוויה של ביטחון.

מהם הסימנים של הפרעות שינה?

א' קושי להרדם: שכיבה במיטה דקות ארוכות ואף שעות ללא יכולת להרדם

ב'(כתוצאה מכך) חרדה משינה: מחשבות של חשש ולחץ כבר לפני שנכנסים למיטה. (משהו שכתבתי על 'חרדות')

ג' עייפות במהלך היום

ד' עצבנות במהלך היום. תשישות.

ה' קושי בהחזקת מצב השינה: התעוררות לאחר פחות משלוש וחצי שעות עם מחשבות כאלו או אחרות.

במידה ואתה מזהה אחד או יותר מתסמינים אלו ורוצה לברר את מקורותיהם הנפשיים טלפן כעת 0525838686

מה ניתן לעשות?

במידה וקשיי השינה מופיעים לאורך תקופה של מעל לחודש רצוי מאוד לטפל בהם. לקיחת תרופות איננה רצויה לאורך זמן: הסיבות לכך ברורות. התרופות אינן פותרות את הגורמים לבעיה, הן יוצרות תלות אשר מתבטאית במינונים גדלים ותוצאות מתמעטות, ויש להן תופעות לוואי נוספות.

אפשר לקחת תרופות שינה רק באישור רופא וכדאי שהן תהיינה רק בליווי של טיפול שיחתי ולצורך מוגבל ומוסכם: למשל לתת לגוף לנוח ולאזור כוחות, או לבדוק כיצד אתה מרגיש כאשר אתה נרדם.

רצוי מאוד לא לנהוג כלפי עצמך בכוח: לא להכריח את עצמך להכנס למיטה, לא לשכב מעל לרבע שעה במיטה כשאתה מרגיש עירני. למשל, לא חייבים לחלק את היום לשני פרקים. אם זה מסתדר עם אורח חייך אפשר גם לנמנם פעמיים שלוש במהלך היום לעשר דקות.

חשוב מאוד לשער השערות ביחס לגורמים לכך שנוצרה הפרעת שינה.

חשוב לבדוק מתי היא התחילה.

האם קיים חוסר בחייך אשר מלבה את הלחץ ומדיר את השינה?

במידה ואתה מזהה אחד או יותר מתסמינים אלו ורוצה לברר את מקורותיהם הנפשיים טלפן כעת 0525838686

דימיון, חלימה בהקיץ, שינה

יש הבדל גדול בין חשיבה הנובעת מלחצים נפשיים, או שנובעת מביקורת עצמית ודיכאון לבין חשיבה יצירתית.

איכויות החשיבה ניתנים לשינוי דרך טיפול נפשי – אני חושב שזו מטרה טיפולית ראשונה במעלה.

האם אתה מרשה לעצמך לדמיין, להרהר, ולחלום בהקיץ? ובמידה ואתה עושה זאת האם אתה יכול להחזיק את עצמך תוך כדי זה במצב רגשי של נינוחות, רוגע, והנאה מתונה?

רצוי מאוד שכן, ואם לא רצוי מאוד ללכת לטיפול ולדבר על זה. רצוי לבדוק ביחד ממה בנויות המחשבות שלך, לאן 'הלך' הבטחון ואיפה הפסקת להנות.

חלומות

מילה אחרונה בפוסט זה: חלומות הינם חומרי נפש אשר מבטאים גם את מה שקרה, וגם את מה שהיינו רוצים שיקרה היום, או הלילה. בנוסף יש לחלומות תכונה חשובה נוספת – חלומות הם מפת דרכים לעתיד. זאת למי שמאפשר להם לבוא לידי ביטוי.

אשמח לשמוע מחשבות או חוויות נוספות – מה אתה אומר על הפוסט?

שתף פוסט זה:

המקום לתגובות שלך:

2 תגובות
  1. רונן הגב

    כמה שאלות:
    האם ניתן לפרש חלומות שלי גם כאן באתר?
    אני משתמש בוויד – לא המון אבל באופן יומיומי. כאשר אני הולך לישון מעושן אין לי חלומות האם זה קשור לדעתך?
    אני בכלל לא אוהב לחלום בלילה ומנסה להמנע מחלומות מה עושים כדי לחלום פחות גם כשאני לא מעשן?

    • קופל אליעזר הגב

      הי רונן
      אני מניח שקוראים אחרים בבלוג יכולים להשיב לך דברים שונים מניסיונם. אני מזמין ומעודד גם אחרים להשיב לך כי השאלות האלו רלוונטיות לאנשים רבים.
      לגבי השאלה הראשונה. יש כאלו אשר ישיבו עליה בחיוב ויציעו לך פירושים לחלומות גם ללא הכרות וללא שיחה. אני לעומתם סבור שהפירושים הטובים ביותר ניתנים על ידי שיח משותף והדדי. החולם הוא הפרשן הטוב ביותר של החלומות שלו. הוא יודע מה הקונטקסט, מה יכול פרט מסויים בחלום לסמל, והוא מכיר את ההרגשה אשר התלוותה לחלום אשר חלם. אלמנטים אלו חשובים עד מאוד.
      לגבי וויד – גראס – אלכוהול שמעתי ממטופלי דברים לכאן ולכאן – יש כאלו ששימוש בגראס דווקא מגביר אצלהם את החלימה ואת זכרונות החלימה ויש אשר כמוך השימוש משתיק את החלומות.
      לגבי עיצה איך לא לחלום…. אני האחרון להמליץ. תחשוב רגע על הביטוי 'לא לחלום'… אני מניח שהחלומות שלך לא נעימים אולי אפילו ניתן לומר סיוטים – לא יודע אבל החלום תמיד מעיד על מצב או צורך לא מסופק, למה לא להשתמש בזה לשינוי או תיקון של הדרוש שינוי?
      מזמין, כאמור גם קוראים אחרים בבלוג להשיב

השארת תגובה

גלילה לראש העמוד
דר' קופל אליעזר - טיפול פסיכולוגי בגישה אינטרוסובייקטיבית
אישי, פשוט, נוגע ויעיל.
×

פרטים ביחס לקבוצה

קופל אליעזר

0525838686

× ווטסאפ?
דילוג לתוכן