במאמר זה אתאר מספר סימפטומים של חרדה מתמשכת. בהמשך אציע דרכי טיפול עצמי בחרדה ספציפית זו.
במידה ואתה חושש כי אתה מצוי בחרדה מתמשכת, והנך רוצה להתייעץ או לטפל בחוויה קשה זו. טלפן 0525838686 – קופל אליעזר טיפול פסיכולוגי בגישה אינטרסובייקטיבית בתל אביב.
חרדה מתמשכת הינה מצב של לחץ נפשי קבוע ויציב במשך זמן העולה על חודש ימים – אך למעשה יכול להוות רקע נפשי שלילי שנים רבות. החרדה המתמשכת הנקראת לעיתים גם בשם 'חרדה כללית' או ,חרדה לא ספציפית' – קשה לאבחון שכן פעמים רבות מדובר בחוויה הקרובה לחוויה של דיכאון, ולעיתים זוהי חוויה המצביעה על הפרעת אישיות, ועוד אפשרויות.
סימני החרדה המובחנים כגון התקף פאניקה וחשש פובי פחות מאפיינים חרדה מתמשכת. הסימפטומים האופייניים לחרדה: הזעה, דופק מהיר, קשיי נשימה, תחושת מוות, סחרחורת, כאבי בטן, כאבי ברכיים, לחץ בחזה, רעד וחולשה פיזית – אומנם קיימים, והם מאיימים לפרוץ, אולם מהווים מעין רקע שלילי קבוע החל מרגע ההשכמה ועד לשלב השינה. הלוקים בחרדה מתמשכת נמצאים במצב קבוע של דאגה, חוסר יכולת לחוש משוחרר ורגוע, ומחשבה המכונסת בעצמם עד כדי סכנה להתפתחותו של דיכאון. (משהו אשר כתבתי על דיכאון)
גם כאשר האדם החרד יודע שדאגתו מוגזמת ואיננה יעילה הוא מתקשה לשלוט בה ולהסיח את דעתו ממנה לעיסוק אחר עם אפקט חווייתי חיובי.
במידה ואתה מזהה סימפטומים של חרדה מתמשכת מעל למספר ימים – יתכן ואתה מצוי בחרדה מתמשכת. במידה ומצב זה עולה על חודש ימים – אתה עונה לתסמיני חרדה מתמשכת. במידה ואתה חש כי החרדה שולטת בך, שיש ירידה בתפקוד החברתי וכן התעסוקתי -מומלץ מאוד לגשת לטיפול אצל איש מקצוע מיומן.
טיפול בחרדה מתמשכת לפי הגישה האינטרסובייקטיבית
חרדה מתמשכת בתפיסה הפסיכואנליטית , הינה מצב מפושט הן לרוחב תחומי החיים אולם גם הן לאורכם. מדובר בצבר של חרדות ותסכולים מהעבר אשר מייצרים תמונת עולם שלילית, בה הדימוי העצמי נמוך, הציפייה לקשר טוב עם אדם משמעותי יורדת, התקווה לימים טובים ולהצלחה מתעמעמת. הפחד – ובעיקר פחד המוות משתלט על החוויה ועובר טרנספורמציה לחרדה כללית ללא שם. דברים מאבדים מחשיבותם ואינם מרגשים לטוב ולרע מכיוון שהכול נבלע בחור השחור הנקרא – חרדה.
השלב הראשון בטיפול הינו מיפוי והבנה של החרדה על ציר הזמן: מתי נוצרה? מתי הורגשה לראשונה? על ציר הסיבה: מה גרם לה? ומה גורם לה כעת? מה מזין אותה? והעיקר על ציר היחסים: מיהו שה אשר הביא אותה לראשונה? את מי היא מייצגת?
אלו שאלות אשר ניתן לשאול אותן באופן עצמאי ויתכן שיובילו למחשבות חדשות.
השלב השני הוא שיקום היכולת ליצור קשר משמעותי, לבטא אכפתיות אותנטית ולהרגיש באותה מידה מישהו הראוי לאכפתיות ולדאגה.
במידה ואתה מזהה סימפטומים של חרדה מתמשכת, קבע שיחה. 0525838686
(אנשים שונים חווים חרדה ודאגנות באופנים שונים. אשמח לתגובות בעילום שם כמובן)